Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Social media: Δύναμη ή αδυναμία;

Image result for Social Media


Περπατάς στον δρόμο, πας στη δουλειά σου, σε δημόσιες υπηρεσίες, στο πανεπιστήμιο, στη βιβλιοθήκη, σε χώρους αναψυχής, τι θα παρατηρήσεις; Απαντες, μικροί-μεγάλοι, με ένα κινητό στο χέρι. 

Τα android και τα τηλέφωνα αφής έχουν την τιμητική τους σε πιο νεαρές ηλικίες. Ανθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας θα προτιμήσουν τις απλές συσκευές κινητών. Υπάρχει και μια κατηγορία πολιτών που προτιμούν iPhone. Kαθόλου τυχαίο, αφού η Apple, μια από τις κορυφαίες αναπτυσσόμενες εταιρείες σε περιόδους κρίσης, έχει καταφέρει να ανεβάσει τον πήχη ψηλά. Πρόσφατα μάλιστα, παρουσίασε το νέο υπερ-gadget iPhone 7. 

Το ζητούμενο όμως δεν είναι τι μάρκα κινητού κρατάει στα χέρια του ο πολίτης, αλλά πώς το χρησιμοποιεί. 

Δεν αμφισβητεί κανένας τις ανέσεις που μπορεί να παρέχει σε κάποιον, ο οποίος χειρίζεται ορθά το κινητό προς όφελος της δουλειάς αλλά και της ενημέρωσής του, από την άλλη όμως, εγκυμονεί κινδύνους το κινητό και το κάθε κινητό, το laptop και ούτω καθ' εξής. 

Για την πλειοψηφία των νέων, από 15 έως 30 ετών κυρίως, παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα σε facebook, twitter αλλά και instagram. 

Σύμφωνα με έρευνες, οι πιο δημοφιλείς online υπηρεσίες στον πλανήτη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το Facebook όπου από τον Ιούνιο του 2014 απαριθμεί 1.320.000.000 δισ. χρήστες ενεργούς και 1.600.000.000 δισ. εγγεγραμμένους. 

Αμέσως μετά, έρχεται το Twitter όπου τον Ιούλιο του 2014 έφτασε 500.000.000 εκατ. χρήστες εγγεγραμμένους και 271.000.000 εκατ. ενεργούς και ακολουθεί το instagram όπου από τον Μάρτιο του 2014 απαριθμεί 300.000.000 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες και 200.000.000 εκατ. ενεργούς. 

Το άγχος πλέον των περισσότερων νέων είναι η εικόνα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Να βγάλω μια selfie φωτογραφία, να κάνω επεξεργασία, να δω πόσα like πήρα, να δω ποιοι μου έκαναν like;» φράσεις που τις ακούω συχνά στον δρόμο. Περιττοί προβληματισμοί για μια μόνο φωτογραφία, που αντιστοιχούν σε 30 λεπτά τουλάχιστον και κάπως έτσι χάνεται ο πολύτιμος χρόνος. Κάνοντας ένα like θεωρεί ο πολίτης ότι ενημερώνεται. Η πραγματικότητα όμως αποδεικνύει ότι η τακτική αυτή είναι εσφαλμένη. Αλλη έρευνα έχει δείξει τον τρόπο που ενημερώνεται η πλειοψηφία των πολιτών που είναι ενεργοί σε καθημερινή βάση και για αρκετές ώρες στο Facebook και το Twitter. 

Η έρευνα αναλύει πως ο χρήστης των ανωτέρω μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να ανοίξει το άρθρο, αλλά διαβάζει από την αρχική του σελίδα τους τίτλους των άρθρων, από ποικίλα έγκυρα και μη έγκυρα site στα οποία έχει κάνει like. 

Αλλη κατηγορία, είναι οι χρήστες που διαβάζουν μόνο τα άρθρα που τους προσελκύουν οι τίτλοι, χωρίς να ελέγχουν αν η πηγή είναι έγκυρη, χωρίς τα άρθρα αυτά να φέρουν ούτε καν το όνομα του συντάκτη τους. Κάπως έτσι ενημερώνεται μεγάλο πλέον μερίδιο πολιτών-χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Από φωτογραφία σε φωτογραφία, από εφαρμογή σε εφαρμογή, από μήνυμα σε μήνυμα και κάπως έτσι έρχεται η αποβλάκωση-αποχαύνωση, χωρίς οι πολίτες να μπορούν να αντιδράσουν σωστά σε αυτά που περνάει η εκάστοτε κυβέρνηση στην βουλή, στα μέτρα που διπλασιάζονται μέρα με την μέρα, στα λάθη που γίνονται στην παιδεία, στην υγεία στην χώρα μας και όχι μόνο. Που είναι η επανάσταση των νέων; Ποια επανάσταση; Ποιες πορείες; Ποιες απεργίες; Ποιες διαδηλώσεις; Ολα γίνονται με 5-6 λέξεις πλέον που γράφουν ενάντια στην κυβέρνηση μέσω των post και δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή είναι η επανάσταση σήμερα! 

Η δήλωση του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ήταν ξεκάθαρη. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ετούτη η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να κυβερνά τον τόπο και θα φύγει μόνο αν το αποφασίσει ο λαός. 

Ποιος λαός; Αυτός που προβληματίζεται για τα like ή αυτός που ενημερώνεται από τους τίτλους των άρθρων στα social media; 

Μήπως ήρθε η ώρα να επαναστατήσουμε αλλάζοντας συνήθειες και τακτικές; Ο καθένας μας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

Αντιγόνη Ρηγάτου (Πελοπόννησος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι όμως. Τρίτη σερί εβδομάδα …sold out το Fantasia

Από το καλοκαίρι, όταν πρώτοι γράψαμε για το συγκεκριμένο σχήμα, πιστεύαμε ότι θα κάνει την διαφορά. Μάλιστα, τότε δεν ήταν λίγοι εκείνο...