Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ολύμπια τα έσοδα της "Ολυμπίας" από τα διόδια στην Πατρών- Αθηνών, παρά τα επιχειρήματα για...χασούρα- Οι αριθμοί τους διαψεύδουν - Νέος μετωπικός σταθμός στα Νικολέικα

Ολύμπια τα έσοδα της "Ολυμπίας" από τα διόδια στην Πατρών- Αθηνών, παρά τα επιχειρήματα για...χασούρα- Οι αριθμοί τους διαψεύδουν - Νέος μετωπικός σταθμός στα Νικολέικα Κλαίγοντσν για να αλλάξει η σύμβαση- Κανείς βουλευτής δνε το είδε;

Κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς των υπευθύνων της Ολυμπίας Οδού, περί μείωσης των εσόδων της από τα διόδια λόγω κρίσης, τα στοιχεία που  διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Τα στοιχεία που αφορούν την περίοδο από το 2008 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013 δείχνουν ότι σε ό,τι αφορά ειδικότερα το τμημα  Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Πύργος-Τσακώνα) τα έσοδα ανέρχονται στο ποσό των  435.623.473,07 ευρώ.
Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Αϊβαλής έκανε πριν από λίγο μια αποκαλυπτική διαίρεση στον τηλεοπτικό αέρα του Achaia Channel και μας άφησε εμβρόντητους.
Σύμφωνα με στοιχεία λοιπόν του υπουργείου  από προηγούμενα χρόνια, αλλά και από στοιχεία της ίδιας της Κοινοπραξίας, η Ολυμπία Οδός  είχε εισπράξει από τον Αύγουστο του 2007  έως το Δεκέμβριο 2011, 253 εκατομμύρια ευρώ.
Αν διαιρέσουμε αυτό το ποσό ανά μήνα, τότε προκύπτουν έσοδα της τάξης των 6, 170 εκ. ευρώ περίπου  ανά μήνα.
Το  2012 και το 2013, έως τον Οκτώβρη  η Ολυμπία εισέπραξε 182 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναλογεί σε περίπου 8,3 εκ. το μήνα. "Στη μεγάλη κρίση δηλαδή εισέπρατταν 25% αύξηση απο τα διόδια" λέει ο κ. Αϊβαλής επισημαίνοντας ότι "πάτησαν πάνω σε αυτή την... μείωση για να ζητήσουν τροποποίηση της σύμβασής προς όφελός τους".
Οι αριθμοί καταρρίπτουν όλους τους ισχυρισμούς  ότι έχουν μειωθεί τα έσοδα επειδή δεν υπάρχει κίνηση και όλες τις άλλες βαρύγδουπες δηλώσεις περί της οικονομικής...χασούρας, καθώς τα στοιχεία είναι αποδεικτικά της αύξησης των εσόδων.
Σε όλα αυτά υπολογίστε ότι με βάση τη σύμβαση του 2007 η Ολυμπία Οδός έχει τη δυνατότητα να κάνει νρο μετωπικό σταθμό διοδίων στα Νικολέικα (κάτι που ήδη δρομολογείται) και τρεις πλευρικούς σταθμούς στους κόμβους Αιγίου, Λόγγου και Καλαβρύτων.
Πηγή : thebest.gr

Καρναβαλικές νύχτες στην Πάτρα - Άναψε απόψε ο καρναβαλικός φωτισμός της πόλης - ΦΩΤΟ

Καρναβαλικές νύχτες στην Πάτρα - Άναψε απόψε ο καρναβαλικός φωτισμός της πόλης - ΦΩΤΟ  Το διακόπτη ανέβασε ο Δήμαρχος Γιάννης Δημαράς

Καρναβαλικό χρώμα και γιορταστική ατμόσφαιρα έλαβε από το βράδυ της Παρασκευής 7ης Φεβρουαρίου η νύχτα της Πάτρας, της πρωτεύουσας του Καρναβαλιού με το άναμμα του καρναβαλικού φωτισμού, ο οποίος θα δώσει αίγλη στις επόμενες νύχτες μέχρι την Κυριακή 2 Μαρτίου όπου θα κορυφωθεί η μεγάλη γιορτή της πόλης.
Το φαντασμαγορικό και λαμπερό κλίμα διαμορφώθηκε με την ενεργοποίηση του καρναβαλικού φωτισμού στην πλατεία Γεωργίου Α΄από το Δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά.
Η Μπάντα του Δήμου Πατρέων προθέρμανε το καρναβαλικό κλίμα παιανίζοντας αποκριάτικα τραγούδια και καρναβαλικούς ρυθμούς.
Για περισσότερα : Εδώ

Πάτρα: Επείγει να ελεγχθούν για την αντισεισμική τους ικανότητα όλα τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν το 1985 - Πιο εύαλωτα όσα βρίσκονται κοντά στην θάλασσα


Την ανάγκη να ελεγχθούν, και όπου χρειάζεται να επισκευαστούν, τα ιδιωτικά κτίρια της Πάτρας, ιδίως όσα έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1985 (το 60% των κτιρίων) επισημαίνει εκ νέου, μετά και απο τον πρωινό σεισμό στον Πατραϊκό, ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαίας Παναγιώτης Χριστόπουλος.
Χθες ο κ. Χριστόπουλος, με άρθρο του στο thebest.gr, επεσήμανε, σε ό,τι αφορά την  περιοχή μας , ότι το 60% των  κτιρίων  έχουν κατασκευαστεί μέχρι το έτος 1985 και  με τον πρώτο αντισεισμικό κανονισμό, είναι ήδη μεγάλης ηλικίας και παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα λόγω έλλειψης ή και πλημμελούς συντήρησης με αποτέλεσμα να κατατάσσονται στην υψηλή κατηγορία διακινδύνευσης και να  χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Μάλιστα ο κ. Χριστόπουλος έκανε ειδική μνεία σε όσα κτίρια βρίσκονται σε παραθαλάσσιο περιβάλλον, τα οποία κινδυνεύουν από την διάβρωση των οπλισμών και την ενανθράκωση του σκυροδέματος.
Προβλήματα που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εμφανή με το γυμνό μάτι ,πλην όμως εξελίσσονται και επεκτείνονται ταχύτατα με γεωμετρική μέθοδο και προκαλούν μείωση της αντισεισμικής ικανότητας.
Δημοσιεύουμε ξανά το άρθρο του κ. Χριστόπουλου και τις προτάσεις του:
"Ο σεισμός που έπληξε τις προηγούμενες ημέρες τη γειτονική μας Κεφαλληνιά  επανάφερε στο προσκήνιο τις ελλείψεις και την μέχρι τώρα αδράνεια και απουσία της πολιτείας στις αναγκαίες ενέργειες και δράσεις  που απαιτούνται για μια ουσιαστική και ολοκληρωμένη πολιτική στην αντιμετώπιση των σεισμών.
Αν και γνωρίζουμε ότι ζούμε στην πιο σεισμογενή περιοχή της Δυτικής Ευρασίας απουσιάζει παντελώς η αναγκαία αντισεισμική πολιτική παρ’ όλα τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που επιφέρει ένας σεισμός και που χρόνια τώρα οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς κρούουν τον κώδων κινδύνου. Το μόνο που δίνει κάποιες ελπίδες τις αμέσως επόμενες ημέρες από το σεισμό αλλά δυστυχώς  διαψεύδονται σύντομα είναι οι παχυλές και εύκολες διαβεβαιώσεις ,για λόγους επικοινωνιακούς, από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία για σύντομη αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων περιοχών.
Δίνονται υποσχέσεις για  ταχεία αποκατάσταση των ζημιών του παρόντος σεισμού   ξεχνώντας την ανεπάρκειά  τους στους προηγούμενους .
Απλή επιβεβαίωση όλων αυτών είναι και η δική μας περιοχή όπου  5,5 χρόνια μετά το σεισμό του 2008 που μας έπληξε  ακόμη όχι μόνο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αποκαταστάσεις των κτιρίων εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στην εκταμίευση των χρημάτων(έχει διατεθεί μόλις ποσό 60% του απαιτούμενου ποσού(125 εκ. ευρώ έναντι συνολικών εκτιμήσεων που αγγίζουν τα 180-200 εκ) αλλά  απεναντίας έκλεισαν την υπηρεσία του ΤΑΣ Πατρών δυσκολεύοντας ακόμη πιο πολύ την πορεία και αυξάνοντας την ταλαιπωρία των πολιτών .
Είχα τονίσει στο παρελθόν, ότι  η αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων πρέπει να εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς ώστε σε περίπτωση ενός νέου σεισμού ,η πολιτεία, να μην κουβαλάει τα βαρίδια του παρελθόντος και να μπορέσει να οργανώσει και αποκαταστήσει τις νέες ζημιές που θα προκύψουν με το μικρότερο κοινωνικό κόστος.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι υπηρεσίες αποκατάστασης σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) είναι απαραίτητες για την μετασεισμική αντιμετώπιση των επιπτώσεων  και φυσικά πρέπει να είναι στελεχωμένες με το απαιτούμενο προσωπικό και αυτό να ενισχύεται κάθε φορά που κρίνεται αναγκαίο με επιπλέον επιστημονικό προσωπικό από άλλες τεχνικές υπηρεσίες.
Η αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων κτιρίων είναι ένα σύνθετο και πολύπλοκο ζήτημα που προϋποθέτει σφαιρική αντιμετώπιση όλων των συνδεόμενων παραμέτρων επίδρασης της κοινωνίας και δεν λύνεται αποσπασματικά υπό την πίεση των δυσμενών συγκυριών. Για την επιτυχή  αντιμετώπιση του φαινόμενου απαιτείται να  καλύπτεται  όλο το φάσμα των αναγκών έχοντας ως αποτέλεσμα την μείωση των κοινωνικών και οικονομικών μετασεισμικών δράσεων και  επιπτώσεων του σεισμού.
Το μέγεθος όμως των επιπτώσεων συσχετίζεται με τον βαθμό διακινδύνευσης της κάθε περιοχής ανάλογα με τη συχνότητα και το μέγεθος των σεισμών σε συνδυασμό με την υπάρχουσα κτιριακή κατάσταση και ηλικία τους.
Οσο αφορά την  περιοχή μας , πρέπει να επισημανθεί για μια φορά ακόμη ότι το 60% των  κτιρίων  έχουν κατασκευαστεί μέχρι το έτος 1985 και  με τον πρώτο αντισεισμικό κανονισμό, είναι ήδη μεγάλης ηλικίας και παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα λόγω έλλειψης ή και πλημμελούς συντήρησης με αποτέλεσμα να κατατάσσονται  στην υψηλή κατηγορία διακινδύνευσης και να  χρήζουν  ιδιαίτερης προσοχής.
Ο βασικός παράγοντας όμως που επηρεάζει σημαντικά την αντοχή και τη μετασεισμική συμπεριφορά αυτών των κτιρίων , ιδιαίτερα όσων βρίσκονται σε παραθαλάσσιο περιβάλλον, είναι η διάβρωση των οπλισμών και η ενανθράκωση του σκυροδέματος .Προβλήματα που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εμφανή με το γυμνό μάτι ,πλην όμως εξελίσσονται και επεκτείνονται ταχύτατα με γεωμετρική μέθοδο και προκαλούν μείωση της αντισεισμικής ικανότητας και που τείνουν να γίνουν η μάστιγα των σεισμών. Στην κατηγορία αυτή δυστυχώς ανήκουν πάρα πολλά κτίρια (ιδιωτικά και δημόσια) στην περιοχή μας και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και ενδελεχή  έλεγχο.
Η παντελής αδιαφορία της πολιτείας  επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο από το γεγονός ότι η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης δεν εντάσσει  στον κρατικό προϋπολογισμό της κονδύλι για την αντιμετώπιση των σεισμών , παρ’ όλο που γνωρίζει ότι κάθε χρόνο απαιτούνται περίπου 40 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών  καθώς επίσης και ότι το κόστος επεμβάσεων μετά το σεισμό  για ένα κτίριο μπορεί να είναι 2/πλάσιο έως και 3/πλάσιο σε σχέση με αυτό που απαιτείται για την αποκατάστασή του πριν το σεισμό και κρίνεται απαραίτητο.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι που θα βρεθούν τα χρήματα για την αποκατάσταση των παλιών κτιρίων όταν οι ιδιοκτήτες τους επί το πλείστον  δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή ,ιδιαίτερα κάτω από αυτή την οικονομική συγκυρία. Η απάντηση είναι άμεση, όπως βρέθηκαν τα χρήματα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μεγάλης ηλικίας , χωρίς φυσικά να λαμβάνουν υπόψη ότι πρωτίστως πρέπει να ελεγχθεί ο σκελετός  αποφεύγοντας ίσως τον κίνδυνο να  δαπανηθούν  άσκοπα οι επιδοτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση
Πρέπει να αντιληφθεί η Πολιτεία ότι η κατάσταση που η ίδια δημιούργησε δεν διευκολύνει την κατασκευή νέων κτιρίων σε αντικατάσταση των παλιών.
Ετσι η μόνη μελλοντική διέξοδος στην ανάγκη  στέγασης και στην όποια στεγαστική δυνατότητα και ανάγκη υπάρχει  είναι η επισκευή των ήδη υπαρχόντων παλιών κτιρίων. Αυτό όμως προϋποθέτει  εξάλειψη  των φόρων ακίνητης περιουσίας και δυνατότητα ειδικών δανειοδοτήσεων και επιδοτήσεων των κτιρίων που απαιτούν ενίσχυση του σκελετού. Και για να προλάβω οποιαδήποτε δικαιολογία από τους υπευθύνους για μείωση των κρατικών εσόδων , θα τονίσω υπάρχουν ήδη τα ανταποδοτικά από την τόνωση της αγοράς και των άμεσων και έμμεσων φόρων που θα προκύψουν από την οικοδομική δραστηριότητα. Το ζητούμενο όμως είναι αν υπάρχει η πολιτική βούληση για τη βελτίωση του οικοδομικού πλούτου της χώρας μας.
Σε μια χώρα ιδιαίτερα σεισμογενή δεν πρέπει να αναλωνόμαστε για το πότε και τι μέγεθος θα έχει ο σεισμός αλλά για το πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο καλύτερα και με τις λιγότερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Πρέπει  να  καταστεί σαφές ότι η  βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη  των σεισμών  δεν προϋποθέτει και μείωση των επιπτώσεων  αν δεν υπάρξει πολιτική αντιμετώπισης.

Πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν τα επόμενα:
  • Συνεχής λειτουργία του ΤΑΣ ώστε να συμβάλει εκτός από την μετασεισμική και στην προσεισμική αντιμετώπιση της κατάστασης.
  • Αμεση έναρξη της εκταμίευσης των χρημάτων που εκκρεμούν για το σεισμό του 2008 και ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμών υποθέσεων.
  • Ολοκλήρωση του δευτεροβάθμιου ελέγχου στα δημόσια κτίρια της ευρύτερης περιοχής μας και ένταξή τους σε προγράμματα ενίσχυσης κατά σειρά τρωτότητας όσων κρίνονται απαραίτητα .
  • Ελεγχοι και καταγραφή των παλιών ιδιωτικών κτιρίων ,αξιολόγηση του βαθμού επικινδυνότητας , χρηματοδότηση όσων  κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυσή τους με ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα  και δανειοδοτήσεις καθώς επίσης και η μη υποχρέωσή τους στην καταβολή  φόρων ακίνητης περιουσίας.
  • Πριν από κάθε επιδότηση κτιρίου για ενεργειακή αναβάθμιση να υπάρχει έλεγχος και πιστοποιητικό σεισμικής διακινδύνευσης-τρωτότητας . Στην περίπτωση απαίτησης περαιτέρω ελέγχου και ενίσχυσης του κτιρίου να επιδοτούνται και οι εργασίες αυτές".

Πηγή : thebest.gr

Κι όμως. Τρίτη σερί εβδομάδα …sold out το Fantasia

Από το καλοκαίρι, όταν πρώτοι γράψαμε για το συγκεκριμένο σχήμα, πιστεύαμε ότι θα κάνει την διαφορά. Μάλιστα, τότε δεν ήταν λίγοι εκείνο...